Wat is het hulpprogramma MsConfig in Windows 10 en hoe het te gebruiken?

Omdat Windows in wezen zo'n veelzijdig besturingssysteem is, kan het tijdens het gebruik verschillende problemen en prestatieproblemen tegenkomen. De meeste van deze problemen en problemen zijn softwaregerelateerd en u kunt ze alleen gemakkelijk oplossen als u de weg kent in uw besturingssysteem.

Aanbevolen: sneltoetsen voor Windows 10-instellingen

De meeste geavanceerde Windows-gebruikers zijn goed bekend met het hulpprogramma MsConfig en gebruiken het optimaal. Het hulpprogramma biedt verschillende opties die u kunnen helpen bij het oplossen van prestatieproblemen en andere problemen met uw machine. Als u niet bekend bent met dit hulpprogramma, moet u waarschijnlijk een back-up van uw gegevens maken voordat u verder gaat met het ontdekken van MsConfig en de verschillende toepassingen ervan.

Let op: u kunt ook een handmatig herstelpunt aanmaken, als u hier nieuw bent, is dit erg handig als er per ongeluk iets misgaat.

MsConfig is beschikbaar voor alle gebruikers met Windows XP of hoger. Het is een zeer veelzijdige tool die u kan helpen bij het configureren van het opstarten van uw machine. Bovendien kan het van veel meer nut zijn als u prestatie- en stabiliteitsproblemen wilt oplossen.

Hoe krijg ik toegang tot het hulpprogramma MsConfig?

Het hulpprogramma MsConfig kan worden geopend vanuit het opdrachtvenster Uitvoeren. Deze is toegankelijk via de taakbeheerder

1- Druk op Windows-toets + r

2- De run Box wordt geopend.

3- Dit is het beroemde Uitvoeren-opdrachtvenster dat we gebruiken om verschillende hulpprogramma's in vensters te openen.

Lezen: 101 nuttige Run-opdrachten

4- Typ in msconfig en klik op Uitvoeren of druk op Enter.

msconfig

Windows zal nu de door u ingevoerde opdracht identificeren en het bijbehorende hulpprogramma ermee uitvoeren, in dit geval MsConfig.

Zodra het wordt geopend, ziet u een venster met 5 verschillende tabbladen.

msconfig-paneel

Deze tabbladen en de verschillende opties eronder helpen u bij het wijzigen en configureren van het opstarten van uw systeem, het diagnosticeren van vensters op problemen en prestatieproblemen, het oplossen van deze problemen, het uitschakelen en beperken van verschillende services en het uitvoeren van belangrijke Windows-hulpprogramma's. In totaal kunt u zeggen dat MsConfig uw kleine gereedschapskist is om u te helpen de gezondheid van uw pc te behouden.

Ik zal nu elk tabblad en de verschillende opties en de effecten van hun wijzigingen op Windows uitleggen, om u te helpen MsConfig te begrijpen en het volledig te benutten. U zou de prestaties van uw pc kunnen verbeteren en verschillende problemen kunnen oplossen.

Tabblad nr. 1. Algemeen

Het algemene tabblad wordt standaard weergegeven wanneer u MsConfig voor het eerst start. Het heeft de volgende drie opstartopties waaruit u kunt kiezen. Deze opties zullen uw machine opstarten in de geselecteerde modus, de volgende keer dat deze opstart.

msconfig-general

1- Normaal opstarten

Dit is het gebruikelijke opstarten van Windows, waarbij het besturingssysteem alle lokaal geïnstalleerde stuurprogramma's en programma's samen met de standaardservices en stuurprogramma's laadt.

2- Diagnostisch opstarten

Dit opstarten is vergelijkbaar met het opstarten van Windows in de veilige modus. U kunt het gebruiken om op fouten te controleren en te zoeken naar stabiliteits-, gezondheids- en andere prestatieproblemen in uw besturingssysteem en de machine. Wanneer Windows de volgende keer opstart en deze optie is geselecteerd, worden alleen standaard basisservices en stuurprogramma's geladen en niets anders. Hierdoor worden alle externe en lokaal geïnstalleerde stuurprogramma's en programma's weggelaten, die u kunnen helpen bij het beoordelen en diagnosticeren van de prestaties van uw machine.

3- Selectief opstarten

Dit is een optie die nog drie keuzes biedt. Deze selectievakjes helpen u bij het schakelen tussen de verschillende opstartservices en programma's die u wilt uitvoeren via de services en het opstarttabblad. U kunt elk selectievakje in- en uitschakelen, afhankelijk van uw voorkeur.

Tabblad nr. 2- Opstarten

msconfig-boot

Dit is het hoofdtabblad om alle opstartinstellingen van uw besturingssysteem te beheren. Het heeft verschillende opties en selectievakjes die het opstartproces van uw Windows kunnen veranderen. Het heeft ook geavanceerde opties die u kunnen helpen bij het besturen van de hardware van uw machine.

Wanneer u op het opstarttabblad klikt en het opent, ziet u een wit vak met de lijst met besturingssystemen die op de huidige computer zijn geïnstalleerd.

Opstartopties, heeft verschillende opties waarmee u uw Windows in verschillende opstartmodi kunt activeren.

U kunt vensters opstarten in vier verschillende soorten veilige modus, afhankelijk van de fout / het probleem waarmee u wordt geconfronteerd.

msconfig-safe-boot-windows-10

Time-out, specificeert het aantal seconden dat Windows wacht in het opstartmenu voordat het standaardbesturingssysteem wordt geladen.

De geavanceerde opties kunnen u helpen het aantal CPU's dat u aan het werk zet, de volgende keer dat uw machine opstart, om te schakelen. U kunt ook de hoeveelheid RAM-geheugen beperken die door het besturingssysteem wordt gebruikt bij de volgende keer opstarten.

Tabblad nr. 3- Diensten

msconfig-services

Dit tabblad toont alle services die zijn geconfigureerd om op te starten wanneer het besturingssysteem opstart.

U kunt alle standaard Windows-services verbergen om te voorkomen dat uw instellingen in de war raken met de optie in de linkerbenedenhoek. U kunt dan alleen services van derden zien die lokaal in uw besturingssysteem aanwezig zijn. Gebruik dit in uw voordeel en schakel uw hoofdverdachten uit die mogelijk stabiliteitsproblemen in uw besturingssysteem veroorzaken. Of u kunt ze ook allemaal uitschakelen met de optie in de rechter benedenhoek.

Tabblad nr. 4- Opstarten

msconfig-opstarten

Als u op dit tabblad klikt, wordt u omgeleid naar Taakbeheer. U wordt naar het opstarttabblad van de taakbeheerder geleid, wat in wezen betekent dat ze allebei hetzelfde zijn. U kunt het gebruiken om verschillende opstartprogramma's uit of in te schakelen en om uw systeeminstabiliteit op te lossen.

msconfig-startup-enable-disable

Tab nr. 5 - Tools

msconfig-tools

Zodra u op dit tabblad klikt, toont MsConfig u verschillende hulpprogramma's en hulpprogramma's die u rechtstreeks vanuit MsConfig kunt starten. U kunt de lijst met administratieve tools doorlopen en degene selecteren die u wilt uitvoeren, en gewoon op starten klikken. Hiermee wordt het geselecteerde programma of hulpprogramma geopend. Dit kan met name handig zijn als u problemen ondervindt met uw bestandsverkenner.

Als u klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen in alle vijf tabbladen, moet u eerst op Toepassen en vervolgens op Ok klikken om ervoor te zorgen dat de wijzigingen van kracht worden. Windows zal u dan vragen om uw machine opnieuw op te starten om alle wijzigingen door te voeren.

Opmerking: als u de veilige modus heeft ingeschakeld, moet u deze handmatig opnieuw uitschakelen om de veilige modus te verlaten en het besturingssysteem normaal op te starten.

MsConfig is dus een zeer nuttig en veelzijdig hulpprogramma dat u kan helpen bij het oplossen van prestatieproblemen en het configureren van het opstarten van Windows.